VIDEO | Romgaz și SOCAR, compania națională petrolieră din Azerbaidjan, au semnat un memorandum de înțelegere privind un nou proiect la Marea Neagră

Publicat: 19/10/2022, 16:31
Actualizat: 19/10/2022, 16:40

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz și SOCAR, compania națională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, au semnat miercuri, la București, un Memorandum de Înțelegere care pune bazele unei noi colaborări între cele două companii privind dezvoltarea unui proiect la Marea Neagră.

Memorandumul între compania azeră SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) și Romgaz a fost semnat la finalul întrevederii premierului Nicolae Ciucă cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, și Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, la care a participat și ministrul român al Energiei, Virgil Popescu. Memorandumul este documentul prin care devine oficială o intenție a semnatarilor, și nu o decizie propriu-zisă.

„Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România”, se arată în comunicatul transmis de producătorul român, semnat de directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

Conform documentului citat, companiile semnatare își propun să inițieze elaborarea în comun a unui studiu care să identifice fezabilitatea tehnică, financiară și comercială a unui asemenea proiect, iar în baza rezultatelor acestuia să demareze negocieri în vederea încheierii unui acord privind termenii și condițiile de dezvoltare a proiectului GNL Marea Neagră.

„În contextul energetic actual, inițiativa celor două companii reprezintă o nouă oportunitate de asigurare a accesului pieței din România și a celor din regiune la resurse de gaze naturale din zona Mării Caspice cu impact pozitiv semnificativ asupra siguranței energetice a statelor din Europa Centrală și de Sud-Est”, a transmis director general Răzvan Popescu.

Nicolae Ciucă: „Un proiect pe care-l aşteptăm cu foarte mare interes”

Sursa: Guvernul României

„În această după-amiază a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Energiei din Azerbaidjan şi Ministerul Energiei din România, a celor două companii naţionale, SOCAR din Azerbaidjan şi Romgaz din România, care vor fi implicate direct în acest proiect, un proiect pe care-l aşteptăm cu foarte mare interes, pentru că este un proiect nou, atât pentru noi, cât şi pentru Azerbaidjan. Făceam menţiunea că la întâlnirea bilatarală pe care am avut-o la 1 octombrie la Sofia, cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea demarării unui astfel de proiect. Iată că, la nici trei săptămâni, are loc demararea procesului prin care acest proiect să poată înceapă să fie implementat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului român a subliniat că implementarea proiectului va demara cu un studiu de fezabilitate, care va fi derulat de o companie internațională – finanţat în comun de către ambii semnatari. „Iar la final sperăm să avem cele două terminale, de o parte și de alta pe malul estic și pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm și să suplimentăm, că complementăm coridoarele de aducere a gazului din bazinul Mării Caspice către Europa”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a menţionat că, în întâlnirea pe care a avut-o anterior semnării memorandumului cu oficialii azeri, discuţiile au vizat, de asemenea, celelalte elemente de colaborare cuprinse în ansamblul parteneriatului strategic dintre România şi Azerbaidjan.

„În continuare, căutăm împreună soluţii pentru materializarea aducerii gazelor din Marea Caspică prin conducta transanatoliană Turcia-Bulgaria-România şi din România, desigur, către celelalte ţări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Este un angajament al nostru şi al Azerbaidjanului să putem să sprijinim Republica Moldova cu cantitatea de gaze necesare. Desigur, sunt celelalte proiecte care vizează dezvoltarea capabilităţilor de energie verde. Sunt proiecte pe care am convingerea că împreună le vom pune în valoare, ţinând cont de capacitatea de producere a energiei verzi în Bazinul Mării Caspice, complementar cu capacitatea de producere a energiei verzi în Marea Neagră şi pe teritoriul României, surse de energie care sunt foarte necesare în Europa și la care avem împreună o contribuție consistentă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Evoluția colaborării bilaterale

Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, energia și transporturile/conectivitatea reprezintă domenii-cheie ale cooperării concrete bilaterale. Începând cu anul 2018, România a participat la reuniunile ministeriale ale Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, exprimând sprijinul pentru realizarea acestui proiect important pentru consolidarea securității energetice europene. În sfera transporturilor, România și Azerbaidjan (alături de Georgia și Turkmenistan) sunt angajate în dezvoltarea proiectului Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

Schimburile comerciale româno-azere se derulează pe baza Acordului interguvernamental cu privire la relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţifică (2 iulie 1995).

În anul 2020, comerțul bilateral a fost de 179,345 milioane USD, din care exportul 47,761 milioane dolari, importul, de 131,584 milioane dolari, soldul ajungând la 83,822 milioane USD în favoarea Azerbaidjanului. Față de anul 2019, comerțul bilateral a scăzut cu 31,55%, din care exportul a scăzut cu 14,90%, iar importul cu 36,09%.

Principalul proiect de investiţii aflat în derulare în România din anul 2011 este cel al companiei SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic). SOCAR România operează o rețea de 62 de benzinării, în curs de extindere, conform documentului din martie 2021. Potrivit companiei, recent, rețeaua a ajuns la 67 de benzinării, în 26 de județe.

Sursa: Socar România
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×